Dit artikel gaat over de L dienstverlening op het gebied van warehousing in Nederland. We zullen dat aanduiden met warehousing Nederland.

Wat is warehousing

Warehouse is Engels voor magazijn. Met warehousing wordt de verhuur van magazijnruimte bedoeld. Zoals al is gezegd is dat een vorm van logistieke dienstverlening. Dat kan gaan om deel van tot een geheel gebouw. Dat gebouw wordt door de dienstverlener ingericht als magazijn, anders is er geen sprake van warehousing. Dat kan zich beperken tot enkel opslag, maar kan ook desgewenst worden aangevuld met andere diensten. Als we het echter over activiteiten als orderpicking en verwerking hebben, dan noemen we dat geen warehousing meer maar fulfilment.

Wanneer warehousing

Bij de groei van een bedrijf is het niet ongewoon dat het een keer uit zijn jasje groeit. Dan kan het bedrijf in zijn geheel gaan verhuizen, omdat een geografische spreiding als onwenselijk wordt gezien. Maar hoe structureel is de groei?  Hoeveel groei verwacht men in de toekomst? Die vragen zijn niet vaak met absolute zekerheid te beantwoorden. Daarom wordt er wel eens voor een tussenstap gekozen, daarbij het ongemak van spreiding accepterend. Als een bedrijf een magazijn heeft en dat wordt te klein, dan heeft warehousing Nederland op veel locaties opslagruimte beschikbaar om dat tekort aan te vullen. Een bedrijf kan ook warehousing als een strategische optie zien. We komen in de volgende paragraaf daar nog op terug.

Voordelen van warehousing

Als je bedrijf uit zijn magazijn aan het groeien is, dan is warehousing nuttig als extra opslagcapaciteit. Zo kan je een investering in magazijnruimte uitstellen of helemaal niet doen. Het hebben van een eigen magazijn heeft niet per se lagere kosten dan het gebruiken van warehousing. Warehousing Nederland heeft opslagruimte normaliter op locaties die goed te bereiken zijn en/of bijvoorbeeld zich in de buurt van Schiphol bevinden. Er zal waarschijnlijk ruimte zijn voor uitbreiding. Met andere woorden warehousing biedt je flexibiliteit. Als het eigen magazijn van je bedrijf te klein wordt, dan zou dat gegeven aangegrepen kunnen worden om goed na te denken over de goederenopslag in de toekomst voor je bedrijf. Wil je een eigen magazijn houden of alle ruimte voor goederenopslag inhuren of wellicht een combinatie.